Yppäriläinen Eero Pisilä odottaa valokuidun tuloa jo innokkaana. Paikallisten tuntema Pisilä on asunut Yppärissä koko ikänsä ja pyörittää sieltä käsin yritystään Perunamestarit Oy:tä. Viime vuosina Pisilä on kuitenkin matkustellut paljon, sillä yritystoiminta on laajentunut mannertenväliseksi. Perunamestarit Oy:n tytäryhtiö on aloittanut luomuavokadojen tuonnin Tansaniasta Eurooppaan, joten Pisilä matkustelee nykyään paljon Afrikassa. ”Viimeiset kolme vuotta on suunnilleen puolet ajasta mennyt reissun päällä”, arvioi Pisilä.

Pisilä käyttää nettiä sekä henkilökohtaisiin että yrityksensä tarpeisiin. Runsaan matkustelun vuoksi on vaikea eritellä, kumpi on kumpaa. Sähköpostin lähettämisen lisäksi iso osa kommunikaatiosta tapahtuu Skypen välityksellä. Myös reissun päällä yhteyksien pitää pelata hyvin Suomen päässä, sillä yhteyttä pidetään Suomessa oleviin kollegoihin sekä perheen kesken. Lisäksi kansainväliset pankkiasiat pitää pystyä hoitamaan sujuvasti.

Tämänhetkisillä yhteyksillä on tultu toimeen, mutta erityisesti Skypen käytössä yhteysongelmat konkretisoituvat: kuvan ja äänen pätkiessä kommunikaatiosta ei meinaa tulla mitään. Skype-kokouksiin saattaa osallistua useita ihmisiä, ja jos yhteysvika on omassa päässä, tilanne on kiusallinen.

”Uskoisin, että netin kautta tapahtuva yhteydenpito on lisääntymään päin”, pohtii Pisilä kysyttäessä syitä valokuidun hankintaan. ”Sekä yksityinen, että yritysten välinen. Matkustuskuluja sillä säästetään paljon: kaikkiin kokouksiin ei tarvita fyysistä läsnäoloa.”

Pisilän omiin tarpeisiin PyhäKuidun valokuituyhteyden hankkiminen on tuntunut hyvältä ratkaisulta. Muita pyhäjokisia hän kehottaa punnitsemaan omia netin käytön tarpeitaan. Erityisesti yrittäjien on Pisilän mukaan syytä miettiä, mitä mahdollisuuksia toimintavarma nettiyhteys voi tuoda.

Myös kiinteistön arvon kannalta Pisilä näkee valokuituyhteyden isona etuna. ”Jos kiinteistöä aikoo myydä tai vuokrata, niin onhan se merkittävä plussa”.