Askarruttaako jokin valokuituun tai sen hankintaan liittyen? Kokosimme tähän useimmin esitettyjä kysymyksiä.

Valokuitu on markkinoilla olevista tietoliikenneyhteyksistä nopein ja toimintavarmin. Sen siirtokapasiteetti on vailla vertaa ja siksi siitä löytyy tehoja myös tulevaisuuden tarpeisiin. Valokuitu on pitkäikäinen investointi vuosikymmeniksi.

Valokuidun pätkimättömyys ja toimintavarmuus nostaa yrityksen tehokkuutta ja tuottavuutta, mahdollistaa etätöiden tekemisen sekä takaa viihdenautinnot häiriöittä. Valokuidun kautta toimivalla IPTV:llä pääsee eroon antennitelevision sääherkkyydestä ja heikosta signaalista.

Valokuitu vaikuttaa kiinteistön arvoon ja se tekee arjesta helpompaa luotettavalla toiminnallaan.

Tulevaisuutta on vaikea ennustaa: parhaiten oman tietoliikennekäyttäytymisen muutoksen huomaa, kun katsoo elämäänsä viisi tai kymmenen vuotta taaksepäin. Millaisia laitteita tai palveluja käytit silloin? Tulisitko tänään toimeen sen aikaisella tietoliikenneyhteydellä?

Datan määrä verkossa kasvaa kasvamistaan. Ihmisten lisäksi data liikkuu verkossa erilaisten laitteiden välillä. Yhteiskunnan palveluja rakennetaan yhä digitaalisemmaksi ja työstä tulee paikasta riippumattomampaa.

Valokuituyhteyttä ei tarvitse päivittää tulevaisuuden tarpeisiin, vaan jopa yhden gigan yhteydellä hoidat varmasti niin asiointitarpeet kuin viihdehoukutukset myös tulevaisuudessa. Valokuidun avulla pääset eroon myös heikosta televisiosignaalista: kuidun kautta toimiva IPTV ei ole altis signaalin tai säiden vaihtelulle.

Liittymä on helpoin tilata sähköisesti osoitteessa: www.tayskuitu.fi/pyhajoki. Täytettyäsi pyydetyt tiedot saat sähköpostiisi vahvistuslinkin, jossa tilauksesi vahvistetaan esimerkiksi pankkitunnuksilla tunnistautumalla.

Sinua palvelee myös asiakaspalvelunumero 09 6829 6032

Liittymän jälkiliittymämaksu on 2400 euroa 1.1.2021 alkaen tilatuille liittymille. Näihin liittymiin ei ole enää mahdollista saada valtion laajakaistatukea. 

2400 euron liittymismaksulla kuitu tuodaan sisään kiinteistöön maksimissaan viiden metrin etäisyydelle läpiviennistä ja hinta sisältää 300 m tonttikaapelia: mikäli kotipäätelaitteen haluaa sijoittaa kauemmaksi esimerkiksi päätelevision läheisyyteen, lisätyön voi tilata kuituyhtiöltä. Mikäli asiakas haluaa sisäkuiturasian viittä metriä kauemmas kuidun sisääntulokohdasta, laskuttaa Pyhäjoen kuitu lisätöistä seuraavasti: teleasennuksen tuntihinta 80€/h sekä materiaalimaksu 30€. Hinnat sisältävät alv. 24%.

Kotiin hankittava päätelaite maksaa noin 150 €. Tähän päätelaitteeseen kytketään kodissa käytettävät laitteet joko langattomasti tai kaapelilla. PyhäKuitu tarjoaa kahta liittymänopeutta 100/100 Mbps 39,90 €/kk tai 1000/1000 Mbps 49,90 €/kk. Jälkimmäiseen liittymänopeuteen sisältyvät IPTV:n peruskanavat: IPTV vaatii toimiakseen erillisen digiboxin, jonka voi tilata Maxivisionilta.

Liittymämaksu on jo laskutettu suurimmalta osalta asiakkaita. Jos et ole vielä saanut laskua, tulet saamaan sen viimeistään vuoden 2021 alkupuolella. 

Olemme koonneet valokuidun käyttöönotto-ohjeet tähän oppaaseen:
Päätelaitteen käyttöönotto-opas (PDF)

Toivottavasti nautit valonnopean internetliittymäsi käytöstä!

PyhäKuidun valokuituliittymien laskutuksen hoitaa liittymien operaattorina toimiva Netplaza Oy. Laskutus tapahtuu normaalisti kahden (2) kuukauden jaksoissa.

Laskutus tapahtuu aina parittomina kuukausina, joten esim. lokakuussa käyttöönotettu liittymä laskutetaan marraskuussa ajalta loka-joulukuu.

Maxivisionin Peruspalvelu sisältyy PyhäKuidun 1000/1000 Mbps -liittymään. Palvelun käyttöönottoa varten tarvitaan Maxivision boksi, jonka asiakas ostaa itse. Boksi tilataan suoraan Maxivisionin nettisivujen kautta kuituverkoille tarkoitetun sivun kautta: https://maxivision.fi/kuituverkot. Sivulla olevasta listasta valitaan PyhäKuitu (1000 Mbps-liittymä).

Oman liittymän nopeus kannattaa aina testata kiinteän langallisen yhteyden kautta. Langattoman WiFi-verkon kautta testattuna yhteyden nopeus laskee, sillä yhteyden tiellä saattaa olla seiniä ja huonekaluja tai muut kodin laitteet saattavat käyttää samaa lähetystaajuutta.

Liittymän nopeus kannattaa aina testata kiinnittämällä kuitupäätelaite vähintään CAT5e tai CAT6 tasoisella Ethernet-kaapelilla tietokoneeseen (Huom! ei CAT5 vaan CAT5e kaapelilla). Kannattaa myös huomioida, että tietokoneen on oltava riittävän uusi, jotta se pystyy käsittelmään suuria nopeuksia. Nopeustestausta ei kannata tehdä tabletilla, älypuhelimella tai smart-TV:llä.

Myös nopeustestausohjelmalla voi olla vaikutusta saatuihin tuloksiin. Nopeuden testaamiseen suosittelemme omalle koneelle ladattavaa Speedtestin nopeustestiohjelmaa, jolla saa luotettavia tuloksia erityisesti nopeilla liittymillä. Ohjelma on saatavilla sekä Windowsille että Macille osoitteessa: https://www.speedtest.net/apps/desktop.

Lisätietoa liittymän nopeuden testaamisesta löydät artikkelistamme ”Ota nämä asiat huomioon, kun mittaat liittymäsi nopeutta”.

Mikäli huomaat liittymäsi nopeudessa ongelmia, voi olla asiaan liittyen yhteydessä tekniseen tukeemme, jonka tarjoaa Netplaza Oy, puh: 09 6829 6010, kuituverkot(at)netplaza.fi.