Askarruttaako jokin valokuituun tai sen hankintaan liittyen? Kokosimme tähän useimmin esitettyjä kysymyksiä.

Valokuitu on markkinoilla olevista tietoliikenneyhteyksistä nopein ja toimintavarmin. Sen siirtokapasiteetti on vailla vertaa ja siksi siitä löytyy tehoja myös tulevaisuuden tarpeisiin. Valokuitu on pitkäikäinen investointi vuosikymmeniksi.

Valokuidun pätkimättömyys ja toimintavarmuus nostaa yrityksen tehokkuutta ja tuottavuutta, mahdollistaa etätöiden tekemisen sekä takaa viihdenautinnot häiriöittä. Valokuidun kautta toimivalla IPTV:llä pääsee eroon antennitelevision sääherkkyydestä ja heikosta signaalista.

Valokuitu vaikuttaa kiinteistön arvoon ja se tekee arjesta helpompaa luotettavalla toiminnallaan.

Tulevaisuutta on vaikea ennustaa: parhaiten oman tietoliikennekäyttäytymisen muutoksen huomaa, kun katsoo elämäänsä viisi tai kymmenen vuotta taaksepäin. Millaisia laitteita tai palveluja käytit silloin? Tulisitko tänään toimeen sen aikaisella tietoliikenneyhteydellä?

Datan määrä verkossa kasvaa kasvamistaan. Ihmisten lisäksi data liikkuu verkossa erilaisten laitteiden välillä. Yhteiskunnan palveluja rakennetaan yhä digitaalisemmaksi ja työstä tulee paikasta riippumattomampaa.

Valokuituyhteyttä ei tarvitse päivittää tulevaisuuden tarpeisiin, vaan jopa yhden gigan yhteydellä hoidat varmasti niin asiointitarpeet kuin viihdehoukutukset myös tulevaisuudessa. Valokuidun avulla pääset eroon myös heikosta televisiosignaalista: kuidun kautta toimiva IPTV ei ole altis signaalin tai säiden vaihtelulle.

PyhäKuitu on tehnyt suunnitelman siitä, minne vuosina 2019-2020 rakennetaan. Rakentamissuunnitelmaa tarvitaan, jotta voidaan hakea valtion tukea rakentamiselle. Tukea myönnetään lähinnä maaseutumaisille haja-asutusalueille: siksi rakentaminen pyritään käynnistämään tuetuilta alueilta. 

Kuntalaisten ja kylien valokuituaktiivisuus on hankkeen etenemisen kannalta avainroolissa: liittymishalukkuus alueittain varmistaa, että rakentamaan päästään alkukesästä 2019 ja valokuituyhteyksiä voidaan tarjota asiakkaille jo loppuvuodesta. Verkon rakentaminen käynnistyy, kun liittymisaste noin 60 % alueittain saavutetaan.

Liittymätilaus kannattaa tehdä, asutpa millä kantilla kuntaa tahansa. Maksu liittymästä veloitetaan vasta, kun rakentaminen alueella on varmistunut: tyhjästä ei siis varmasti joudu maksamaan. Tehdyt tilaukset antavat kuituyhtiölle tärkeää tietoa siitä, missä kiinnostuneita ihmisiä asuu: tilaukset auttavat suunnittelemaan myös seuraavien vuosien rakentamisreittejä.

Liittymä maksaa 100 euroa siihen asti, kunnes rakentaminen aloitetaan. Liittymän jälkiliittymämaksu on 1200 euroa, kun alueen rakentaminen on aloitettu, eikä rakentaminen ole vielä edennyt kiinteistön ohi ja liittyminen on teknisesti mahdollista. 2400 euron jälkiliittymämaksua sovelletaan 1.1.2021 alkaen tilatuille liittymille. Näihin liittymiin ei ole enää mahdollista saada valtion laajakaistatukea. 

Liittymismaksulla kuitu tuodaan sisään kiinteistöön maksimissaan viiden metrin etäisyydelle läpiviennistä: mikäli kotipäätelaitteen haluaa sijoittaa kauemmaksi esimerkiksi päätelevision läheisyyteen, lisätyön voi tilata kuituyhtiöltä. Mikäli asiakas haluaa sisäkuiturasian viittä metriä kauemmas kuidun sisääntulokohdasta, laskuttaa Pyhäjoen kuitu lisätöistä seuraavasti: teleasennuksen tuntihinta 80€/h sekä materiaalimaksu 30€. Hinnat sisältävät alv. 24%.

Kotiin hankittava päätelaite maksaa noin 150 €. Tähän päätelaitteeseen kytketään kodissa käytettävät laitteet joko langattomasti tai kaapelilla. PyhäKuitu tarjoaa kahta liittymänopeutta 100/100 Mbps 39,90 €/kk tai 1000/1000 Mbps 49,90 €/kk. Jälkimmäiseen liittymänopeuteen sisältyvät IPTV:n peruskanavat: IPTV vaatii toimiakseen erillisen digiboxin, jonka voi tilata Maxivisionilta.

Tilaus kannattaa tehdä heti. Mitä enemmän liittymistilauksia saadaan ennen rakentamiskautta sisään, sitä varmempaa on, että rakentaminen käynnistyy. PyhäKuidun rakentamisehtona on, että alueittain saadaan 60 % tilaajapeitto. Mitä aikaisemmin tilaukset saapuvat, sitä aikaisemmin saadaan tieto kuntalaisille rakentamisen käynnistymisestä alueella.

Liittymämaksu laskutetaan siinä vaiheessa, kun rakentaminen alueellasi on varmistunut. Mikäli rakentaminen ei toteudu esimerkiksi alhaisen liittyjämäärän vuoksi, liittymismaksua ei luonnollisesti peritä.

Rakentamissuunnitelmat vuodelle 2019 koskevat ensisijaisesti keskustan pohjoisosaa, Pohjankylää, Saarta, Parhalahtea sekä Vihannintien vartta, mikäli näiltä alueilta saadaan alueittain 60 % tilaajapeitto. Tilaajaehdon täyttyessä näillä alueilla käynnistyy rakentaminen kesän 2019 aikana ja ensimmäisiä liittymiä otetaan käyttöön vuoden lopussa 2019.

Liittymä on helpoin tilata sähköisesti osoitteessa: www.tayskuitu.fi/pyhajoki. Täytettyäsi pyydetyt tiedot saat sähköpostiisi vahvistuslinkin, jossa tilauksesi vahvistetaan esimerkiksi pankkitunnuksilla tunnistautumalla.

Paperisen lomakkeen voi käydä täyttämässä PyhäKuidun toimistolla, Kuntatie 1. Sinua palvelee myös asiakaspalvelunumero (09) 68296032. Asiakaspalvelu palvelee sinua myös osoitteessa myynti(a)pyhakuitu.fi.

Maxivisionin Peruspalvelu sisältyy PyhäKuidun gigan liittymään. Palvelun käyttöönottoa varten tarvitaan Maxivision boksi, jonka asiakas ostaa itse. Boksi tilataan suoraan Maxivisionin nettisivujen kautta kuituverkoille tarkoitetun sivun kautta: https://maxivision.fi/kuituverkot. Sivulla olevasta listasta valitaan PyhäKuitu (1000 Mbps-liittymä).

Eivät ole. Vedetään kuitua -hanke on päättynyt. Se teki markkina-analyysia kuituhalukkuudesta ennen kuin valokuituhankkeen toteuttamiseen oli sitoutunut verkkoyhtiöitä.

Mikäli haluat tilata valokuituliittymän, tulee sinun tehdä liittymäsopimus PyhäKuidun kanssa. Sähköisen liittymätilauksen voi tehdä osoitteessa www.tayskuitu.fi/pyhajoki tai täyttää paperisen liittymislomakkeen PyhäKuidun toimistolla.

Olemme koonneet valokuidun käyttöönotto-ohjeet tiivisti tähän oppaaseen:
Täyskuitu-päätelaitteen käyttöönotto-opas (PDF)

Toivottavasti nautit valonnopean internetliittymäsi käytöstä!