—Minä olen tilannut jo kolme valokuituliittymää!, huudahtaa Mikko Salmela ensisanoikseen.

Mikko ja Suvi Salmela vuokraavat kalustettuja asuntoja työkseen. Pyhäjokinen pariskunta aloitti liiketoiminnan yhdellä yksiöllä, mutta on muutamassa vuodessa laajentanut vuokraustoiminnan niin naapurikuntiin kuin käytännössä koko Suomeen.

Yksittäisiä öitä ja lyhyempiä jaksoja vuokraavat perheet ja lomalaiset, mutta pääasiallinen leipä tulee suomalaisilta ja ulkolaisilta firmoilta, jotka tarvitsevat projektiluontoista majoitusta työntekijöilleen.

Fennovoimaan valmistautuminen näkyy jo nyt yrittäjien arjessa.

—Pyhäjoella on paljon baltialaisia ja venäläisiä porukoita, jotka ovat todella kovia netin kuluttajia. Yhteen asuntoon ei riitä millään yksi langaton reititin, sillä asunnoissa täytyy olla 100 kanavan ohjelmapaketti venäläisiä tai baltialaisia kanavia. Lisäksi skype on asunnoissa kovassa käytössä: kotiin olla yhteydessä videon välityksellä.

Langaton yhteys ei moista kuormaa tahdo sietää, vaikka asuntoihin on hommattu useampiakin reitittimiä: oma television kanavapakettia varten ja toinen yleiskäyttöön.

—Ulkomaiset kävijät ovat hyvin herkkiä sanomaan, jos nettiyhteys on huono. Ja onhan se näillä langattomilla, ei siitä mihinkään pääse. Siksi olemme tilanneet jo kolmeen omakotitaloon PyhäKuidun valokuituliittymän ja tulemme tarvitsemaan sen myös taloyhtiöön, jossa on sekä asuntoja että liikekiinteistöjä.

Kotiin Salmelat hankkivat epäröimättä sen parhaan, gigaisen yhteyden.

—Meillä on kotonakin kaksi reititintä, pojalla oma yläkerrassa ja täällä alakerrassa toinen. Siltikään ei esimerkiksi elokuvat jaksa netin kautta pyöriä, kesken on pitänyt jättää monta kertaa elokuvan katsominen, Salmelat kuvailevat nyky-yhteyttä.

Salmelat toivovat, että Pyhäjoella käytäisiin aktiivisempaa keskustelua valokuituhankkeesta niin, että jokainen varmasti ymmärtäisi kiinteän yhteyden hyödyn.

—Liittymisen hinta saatiin kyllä painettua todella alas, ja kyllä tähän kunnan kannattaa nyt satsatakin, kunnanvaltuutettunakin toimiva Mikko Salmela kertoo.

Valokuituinfralla on suuri merkitys tämänhetkisten pyhäjokisten arjen ja työnteon edellytyksiin, mutta sen merkitys vain kasvaa tulevaisuudessa.

—Jos haluaa laittaa asuntonsa vuokralle tai myyntiin, tulee ratkaisevassa asemassa olemaan se, millainen yhteys sinne on saatavissa. Fennovoiman tullessa pystymme ehkä kilpailemaan asukkaista hyvillä yhteyksillä ja tuottamaan heille niitä palveluita, joita he arvostavat.

Epäsäännöllistä työtä tekevinä yrittäjinä pariskunta ymmärtää, että kaikki eivät ehdi esimerkiksi valokuidusta järjestettäviin infotilaisuuksiin.

—Minä olen löytänyt PyhäKuidun Facebook-sivuilta tietoja asioista ja hankkeen etenemisestä. Olisi tärkeää, että jokainen löytäisi itselleen sopivan kanavan saada tietoa aiheesta ja valokuidun hyödyistä, Suvi Salmela summaa.