Jaana Hämäläinen työskentee päivisin optikkoliikkeissä. Muutaman vuoden ajan hän on kuitenkin sivutoimisesti toimittanut pyhäjokista graafista suunnittelua maailmalle.

—Pyhäjoella olen asunut lähes koko ikäni, mutta nyt kolmisen vuotta pyörittänyt kahden hengen sivutoimista yhtiötä, lähinnä valokuva- ja sisustusjuttuja. Kysyntää on ilmaantunut aika paljon ja meillä on jo useampia jälleenmyyjiä ympäri Suomen. Vähittäismyyntiä teemme sekä tästä työtilasta että verkkokaupastamme käsin.

Hämäläistä harmittaa, että sivutoiminenkin yrittäjyys kärsii nyky-yhteyden hitaudesta.

—Kaikki ohjelmat toimivat netin kautta. Tiedostot ovat isoja ja tiedonsiirtoa on graafisessa suunittelussa todella paljon. Osa liikenteestä jää välille hitaan yhteyden takia. Jälleenmyyjien kanssa pidämme yhteyttä messengerpuheluilla ja muutenkin reaaliaikaisin välinein, se vaatisi hyvää yhteyttä.

Hämäläinen odottaakin valokuitua palavasti. Hämäläinen ymmärtää yhteyden merkityksen omalle yritykselleen ja koko viisihenkiselle perheelle, mutta näkee sillä myös laajempaa vaikutusta.

—Vaikka minulla ei olisikaan yritystä, ottaisin valokuidun varmasti. Minä olen suositellut yhteyttä kaikille, joiden kanssa asia on tullut puheeksi. Ja aion suositella jatkossakin, että tämä hanke varmasti toteutuisi.  Minusta tämä on ainutlaatuinen tilaisuus saada tällainen valokuituverkko maalle.

Hintaa Hämäläinen pitää todella edullisena.

—Kun aloimme rakentaa minulle työtilaa, kysyin tarjouksia langalliseen yhteyteen muualtakin. Se olisi tullut maksamaan monta tonnia. Satanen tuntuu lähes pilkkahinnalta näin toimivasta yhteydestä puhuttaessa. Minua hämmästyttää, kun nyt jo markkinoidaan 5G:tä – eihän meillä toimi kunnolla edes 4G!, nainen toteaa topakasti.

Toimijan paikallisuudesta Hämäläinen antaa plussaa.

—Mitä paikallisempi toimija, sitä parempi! Uskon, että asiakaspalvelukin on PyhäKuidulla toisenlaista kuin mihin olemme aiemmin tottuneet.

Hämäläinen toivookin, että pyhäjokiset ajattelisivat valokuituinfran merkitystä laajemmin.

—Tässä ei ole kyse yksittäisten ihmisten yksittäisistä nettiliittymäratkaisuista, vaan kokonaisen yhteisön mahdollisuudesta ottaa edistysaskel ja turvata muun muassa iäkkäämmän polven turvapuhelut ja hoitoasiat toimivan valokuituverkon avulla. Samalla se mahdollistaa koko ajan kasvavan etätyön edellytykset. Se nostaa koko Pyhäjoen kunnan tasoa ja mahdollisuuksia houkutella tänne uusia yrityksiä ja asukkaita, Hämäläinen visioi.