PyhäKuidun verkkopäällikkö Jouko Jaakkonen päivystää PyhäKuidun toimistolla pääsääntöisesti keskiviikkoisin ja torstaisin. Toimistolle voi palauttaa liittymätilauksen, tulla keskustelemaan valokuidun hankkimisesta tai vaikkapa tutustumaan livenä IPTV-ratkaisuun, jossa televisiokuva tulee valokuidun kautta.

-Monenlaisia kysymyksiä asiakkailta tulee, useat niistä liittyy siihen, miten valokuitu eroaa langattomista yhteyksistä. Usein konkretisoin asiaa siten, että ajatelkaapa, jos vaikka sähkö olisi samalla tavalla alueen asukkaiden kesken jaettavaa kuin mobiiliyhteys. Kun naapuri avaisi television ja laittaisi perunat kiehumaan, teillä alkaisi valot himmetä.

-Tulevaisuudessa kaikki palvelut ovat verkossa. Silloin liittymän on toimittava, kun itsellä on siihen tarve eikä silloin, kun se haluaa toimia.

Pieneksi yllätykseksi Jaakkonen sanookin huomanneensa, että niin sanottu varttuneempi väestö tekee herkemmin tilauksen ja uskoo langalliseen ratkaisuun, johon he ovat tottuneet jo lankapuhelimen aikakaudella.

-Minä uskon, että tämä hanke on ainutkertainen. Jos sitä tilausta ei nyt tee, saa myöhemmin pulittaa liittymästään monenkertaisen hinnan, mikäli sitä saa ylipäätäänkään. Valokuituverkko tulee olemaan sähköön ja veteen verrattavissa oleva infra, joka ratkaisee, mitkä alueet ovat tulevaisuudessa houkuttelevia ja elinkelpoisia.

Jaakkonen on ilahtunut erityisesti Parhalahden alueen tilausaktiivisuudesta.

-Nyt näyttää sille, että 60% tilaajaehto on Parhalahdessa jo melko lähellä. Kannattaakin siis puhua naapurinkin kanssa, jotta kuusi kymmenestä taloudesta tekee alueelta tilauksen. Se varmistaa rakentamisen, Jaakkonen aktivoi pyhäjokisia.

Verkkopäällikkö toivoo, että päätöstä mietittäessä huomioidaan myös toimijan paikallisuus.

-Rahat jäävät meidän omalle alueelle ja asiakaspalvelu sujuu toisella tavalla, kun toimija on lähellä, Jaakkonen vakuuttaa.

Nyt ei siis kannata jäädä odottamaan: Pyhäjoen valokuituhankkeen toteutuminen ratkeaa kuntalaisten liittymätilausaktiivisuuden perusteella. Tilaa siis omasi nyt!