Pirkolan sikatilan yrittäjä Tomi Pirkola toivoo valokuituyhteydeltä entistä nopeampaa tiedonsiirtoa

Maatalousyhtymä Pirkolan tila on toiminut Pyhäjoella jo usean sukupolven ajan. Nykyään sikalaa pyörittää toisessa polvessa Tomi Pirkola yhdessä veljensä ja perheidensä kanssa.

Viime vuosien aikana maatalouden toimintatavat ja järjestelmät ovat muuttuneet ja kehittyneet paljon, ja digitalisaatio ja toimintojen siirtyminen nettiin näkyy myös maataloudessa. Useimmat sikalankin käyttämät järjestelmät ja tietokannat ovat nykyään netissä, ja toimiva nettiyhteys on elinehto liiketoiminnalle. Siksi myös Pirkolan tilalle on tulossa nopea ja toimintavarma valokuituyhteys.

– Kaikki on nykyään netissä, pankkiasioista teurasilmoitusten tekemiseen. Nettiä käytetään monta kertaa päivässä.

Sikalan toimintaa kehitetään ja uudistetaan jatkuvasti, ja esimerkiksi tilojen laajennuksiin liittyvien suunnitelmien liikkuminen taholta toiselle vaatii nettiyhteydeltä aiempaa enemmän nopeutta ja kaistaa.

– Nykyinen nettiyhteys toimii kohtuullisesti, mutta hitaus on isoin ongelma. Esimerkiksi pohjakuvat ovat isoja tiedostoja, ja ne latautuvat nykyisellä nettiyhteydellä tosi hitaasti.

Valokuitu vastaa monenlaiseen käyttötarpeeseen

Pirkolan tilalla on rakenteilla uusi konehalli ja toimistotilat, ja tulevaisuudessa uudessa toimistossa tulee työskentelemään useita ihmisiä yhtäaikaisesti. Valokuitu tarjoaa riittävän kaistan tietoliikenteelle usean ihmisen yhtäaikaisessa käytössä.

Myös sähköposti on Pirkolalla jatkuvassa käytössä, netistä luetaan uutisia ja vapaa-ajalla katsotaan elokuvia suoratoistopalveluiden kautta. Kun perheessä on useampi netinkäyttäjä, tarvitsee nettiyhteyden toimia pätkimättä myös silloin, kun kuormitusta on paljon.

Pirkola on tilannut valokuituliittymän omaan kotiinsa sekä sikalan toimistorakennukseen, ja lisäksi valokuitu tulee myös hänen isänsä omistamaan taloon.

– Talo on vuokralla, ja otin kuidun myös siihen. Jos jonain päivänä talossa asuu ulkomaalaisia vuokralaisia, niin kuidun avulla saa ulkomaisetkin tv-kanavat näkymään.

Pyhäjoella valokuidun liittymähinta on erittäin edullinen, ja Pirkola haluaakin lähettää terveisiä erityisesti yppäriläisille, missä tilausmäärät ovat muuta Pyhäjokea jäljessä.

– Kyllähän se kuitu ehdottomasti nyt kannattaisi ottaa, jos aikoo.