Olli-Petteri Tuuttila

Pyhäjokiselle Olli-Petteri Tuuttilalle etätöiden tekeminen on ollut normaalia työarkea jo yli kymmenen vuoden ajan. Suurin poikkeama työarkeen hänellä on ollut viimeisen kuukauden aikana työmatkojen loppuminen. Muuten poikkeustila ei juurikaan ole vaikuttanut työntekoon.

Olli-Petteri aloittaa aamunsa keittämällä kupposen kahvia ja tarkistamalla sähköpostinsa. Joskus tuo kuppi voi löytyä haaleana vierestä, kun työ on imaissut miehen mukanaan. Etäpalavereita on päivän aikana niin tiimiläisten kuin asiakkaidenkin kanssa. Työskentely IT-arkkitehdin tehtävissä Nortalilla on tiimityötä, mikä näkyy useina videoneuvotteluina.

Etätyön hyvänä puolena Olli-Petteri pitää sitä, että se säästää aikaa ja rahaa: kun ennen piti mennä puolen tunnin palaverin vuoksi Helsinkiin, nyt asian voi hoitaa näppärästi videoneuvottelussa.

 ”Näin poikkeusaikana huomaa erityisen hyvin, miten kaipaamme ihmiskontakteja. Tähän videoneuvottelut ovat hyviä. Kamera päälle vaan! Näet ihmisen, jolle puhut niin, ettei hän ole vain pelkkä ääni siellä luurin toisessa päässä. On tärkeä muistaa, että kommunikaatiossa kaikki viestintä ei ole verbaalista”, tuumailee Olli-Petteri.

Etätyöaika on tehokkaampaa, kun työpaikan normaalit tauot jutusteluineen ja ajatustenvaihtoineen työkavereiden kanssa jäävät pois. Toisaalta on tärkeä huolehtia, ettei tee yli, koska sillä voi olla negatiivisia vaikutuksia omaan jaksamiseen pitkällä aikavälillä. Pitäisi päästä eroon ”Minäpä teen vielä tämän tästä pois” -ajattelusta. Olli-Petteri hoksauttaa erottamaan työajan selkeästi kotiajasta: ”Jos teet töitä olohuoneessa, poistu silti henkisesti kotoasi töihin. Vaikka työaika olisi muuttunut joustavaksi, keskity työntekoon työaikana. Kun työpäivä on valmis, vaihda vapaalle. Balanssin löytäminen on tärkeintä.” 

Vapaa-ajalla vaimon intohimo pitää Olli-Petterinkin työntouhussa. Kahden hevosen huoltamisessa riittää hommaa ja perheen koirat vaativat lenkille joka päivä. Välillä hän käväisee heittelemässä frisbeegolfia kaveriporukan kanssa. 

Toimiva netti on pitkäikäinen hankinta

”Joskus aikaa sitten osassa koteja vesijohtoa tai sähköä on pidetty turhana asiana, mutta nyt niitä ei pidä turhana kukaan. Yksikään ei antaisi enää jääkaappiaan pois, sama tulee olemaan valokuidun kanssa ”, toteaa Olli-Petteri. Hän on seurannut teknologian kehittymistä ADSL:stä 4G-kauteen ja odottaa nyt valokuitua kotiinsa. Valokuidun myötä ei tarvitse enää jättää isoja tiedostoja latautumaan yön ajaksi, kun sama onnistuu päivälläkin. ”Joten kyllä! Odotan valokuitua kuin kuuta nousevaa”, hän nauraa. 

Valokuitu tuo kaivattua potkua myös videoneuvotteluihin, joissa videokuva on ajoittain nyt pikselöitynyttä. Etätöiden lisääntymisen kannalta tämäkin on tärkeä ottaa huomioon, sillä G-verkkojen teho ei riitä videoiden vaatimaan kaistaan. Jos yhteys ei toimi, sitä eivät pelasta laadukkaat mikit, luurit saati muutkaan välineet. Ja sehän on selvä, että etätöiden määrä tulee lisääntymään!