PyhäKuidun hallitus on päättänyt käynnistää valokuiturakentamisen. Hankkeen ensimmäinen toteuttamisalue on Parhalahti.

Päätöstä puolsi mm. suotuisasti kehittyvä liittymätilauskanta. Pyhäjoella on tehty noin 600 liittymätilausta.

Pyhäjoen toteuttamisesta vastaa Netel Oy. Rakentamistyöt pyritään käynnistämään mahdollisimman pikaisesti. Osa valokuituverkosta rakennetaan yhteisrakentamisena Elenian kanssa, joka kaapeloi tulevina vuosina sähköverkkoa maahan.

-On hienoa päästä suunnittelusta toteutusvaiheeseen. Hanke on merkittävä satsaus pitkälle tulevaisuuteen. Nopeiden ja luotettavien tietoliikenneyhteyksien merkitys vain kasvaa tulevaisuudessa. Nyt on se aika, kun kannattaa liittyä mukaan ja varmistaa toimivat yhteydet. Hanke on verrattavissa 1950-60-luvulla toteutettuihin vesijohtoverkkoihin: silloin osa oli sitä mieltä, että pärjäävät omalla kaivolla, mutta kuluneet vuodet ovat osoittaneet maailman muuttuneen, toteaa PyhäKuidun toimitusjohtaja Sauli Mankinen.

Ennen rakentamisen käynnistymistä alustava verkkosuunnitelma päivitetään vastaamaan liittymäaktiivisuutta: verkkosuunnitelmaan tehdään muutoksia sen osalta, mistä liittymätilauksia on saatu. Tilauksen tehneisiin kiinteistöihin tehdään parhaillaan materiaalihankintoja sekä luvituksia teiden varressa työskentelyyn. Pian käynnistyvät myös kiinteistökartoitukset, joissa määritellään kiinteistöön tulevan kuidun reitti.

PyhäKuidulle on myönnetty 840 000 euroa valtiontukea valokuiturakentamiseen. Lisäksi Pyhäjoen kunta on sitoutunut samansuuruisen kuntaosuuden maksamiseen. Valokuituhankkeen luomalla tietoliikenneinfralla on suuri merkitys alueen kehityskykyyn ja vetovoimaan.

-Pyhäjoki tarjoaa valokuituliittymän sadalla eurolla. Näin Trafin tarjoama tukiraha hyödynnetään tehokkaasti ja parannetaan myös maaseutumaisten alueiden mahdollisuuksia tasa-arvoiseen kehitykseen. Tämän hankkeen myötä Pohjois-Pohjanmaa vahvistaa jälleen asemiaan Suomen kuidutetuimpana maakuntana, toteaa PyhäKuidun yhteistyökumppanin Netplazan liiketoiminnan kehitysjohtaja Hanne Nivala.

Kaikkiin jo tilauksen tehneisiin tullaan olemaan yhteydessä käynnistyvillä alueilla. Markkinointia ja myyntiä suunnataan tämän syksyn kohteisiin kaikkien asukkaiden tavoittamiseksi. Tämän syksyn rakentamisalueille voi tehdä tilauksia siihen saakka, kun rakentamistyö käynnistyy.

PyhäKuidun Täyskuitu-myyjää on mahdollista pyytää maksuttomalle kiinteistökäynnille keskustelemaan valokuidun hankkimisesta ja sen hyödyistä. Tilauskanta on nähtävissä reaaliaikaisesti osoitteessa https://portaali.netplaza.fi/pyhajoki-tilaukset.php

Lisätietoja hankkeesta antavat:
Toimitusjohtaja Sauli Mankinen, PyhäKuitu, 040 359 6095
Liiketoiminnan kehitysjohtaja Hanne Nivala, Netplaza Oy, 044 4457 610

Urakoitsija:
Netel Oy, Liiketoimintajohtaja Jukka Kapela, 050 5066 757

Täyskuitu-myynti ja maksuttomat kiinteistökäynnit:
Maija-Liisa Nordström, 050 414 0586, maija-liisa.nordstrom@netplaza.fi